Mine tanker om ledelse

Forretningsprosesser og intellektuell kapital

De siste 16 årene har jeg hatt gleden av å være ansatt og innleid ledelseskonsulent i flere større virksomheter.

Det som jeg forundrer meg er at det er få selskaper som har forstått sammenhengen mellom utnyttelse av bedriftens forretningsprosesser og dens intellektuelle kapital               (medarbeiderne).

Dog finnes det selvsagt selskaper som har forstått viktighet av dette, eksempelvis Schibsted ASA, Storbrand ASA, Orkla ASA, Elkem, Veidekke etc. bare for å nevne noen selskaper. Dette er selskaper som faktisk satser på å utvikle sine medarbeidere og sine forretningsprosesser i ett og samme løp.

Grensesnittet mellom det å øke en bedrifts konkurransefortrinn ved å fokusere på standardiseringer av arbeidsprosesser og samtidig ha fokus på å utnytte bedriftens intellektuell kapital er ett utrolig spennende grensesnitt.

Hvordan bruker bedriftene sin intellektuell kapital og hvordan klarer man og konvertere denne kapitalen til en forretningsverdi for bedriften?

Men hva er Intellektuell Kapital?

Intellektuell Kapital er en bedrifts immaterielle ressurser og eiendeler som bidrar til å skape verdier ved å utvikle nye prosesser, produkter og tjenester.

Tiltross for at det finnes ulike mening om hva Intellektuell Kapital innebærer, så er det bred enighet om definisjon rundt dette er.  ”kunnskap, erfaring, og hjernekapasiteten til medarbeidere, samt kunnskap om ressursene som er lagret i en organisasjons databaser, systemer, prosesser, kultur og filosofi”.

Bedrifter har alltid stolt på sine immaterielle verdier sammen med de materielle verdiene og dens finansielle kapital, for å skape verdier for dens eiere og samfunnet ved å oppnå bedriftens mål.

Bedriftens resultat og suksess avhanger av hvor godt den forvalter sine tildelte ressurser. Tidligere har man beregnet bedriftens verdi ut fra at ca. 80 prosent består av materielle verdier og kapital, mens de immaterielle eiendeler utgjør rundt ca. 20 prosent.

Bokførte verdier i børsnoterte selskaper reflekterer i hovedsak verdien av varige driftsmidler og kapital i selskapet. Noen ganger reflekterer de bokførte verdiene av immaterielle eiendeler i selskapet under overskriften goodwill.

Dette er neppe en nøyaktig refleksjon av verdien av immaterielle eiendeler som t er opprettet for å balansere bøkene etter et oppkjøp. Markedsverdien av selskapet reflekterer verdien av en skjult ressurs som er anerkjent og verdsatt av markedet, inkludert men ikke begrenset til selskapets omdømme, innovasjon, teknologisk dyktighet, og merkevaren.

Disse og andre attributter som en bedrifts kultur utgjør de immaterielle ressursene i et selskap. Børsverdi gjenspeiler bare slike ressurser som kan skape verdi (dvs. bedriftens intellektuelle kapital).

I en økonomi der Intellektuell Kapital danner flertall av organisasjonens ressurser og ressurser, er det viktig å utvikle metoder for å identifisere og styre den, spesielt viktig er dette i kunnskapsorganisasjoner.

Intellektuell Kapital består av tre hovedkomponenter: menneskelig kapital, kunde kapital og strukturell kapital. Den første representerer ansattes kunnskap, kompetanse, og hjernekapasiteten. Kunden kapital representerer relasjoner med kunder, leverandører og distributører. Strukturell kapital er de organisatoriske systemer som finnes i en bedrift som kultur, arbeidsmetoder og prosesser.

Human-, kunde og strukturell kapital har alltid vært en del av den immaterielle ressurs av en virksomhet.

Ut i fra dette burde flere bedrifter vektlegge større fokus på hvordan de kan øke sin konkurransefortrinn ved å utnytte sin intellektuell kapital i større grad enn hva som er tilfelle i dag.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s