Hva har du lært på 40 år Glenn?

reflections-on-design-medium1

Den 26. februar i år rundet jeg mine 40 år, ikke det at jeg føler meg noe særlig eldre av den grunn. Dog fikk jeg et spørsmål dagen derpå. «hva har du lært Glenn ?», det finnes ikke noe enkelt svar, ei heller var det et enkelt spørsmål å besvare for den saksskyld.

Ja, hva svarer man til noe slikt? Livet har lært meg så mangt, men en ting har jeg kommet frem til og det er at vi må slutte å være så redd for å feile og gjøre feil.

Min påstand er at de fleste av oss er så redd for å gjøre feil eller feile at vi unngår å gjøre noe. Som næringslivsleder og sist men ikke minst som far predikerer jeg hele tiden at det nest beste vi kan gjøre er å feil. Det er bedre å feile enn å aldri ha prøvd, for det kan hende du lykkes! Barna våre har en utrolig dyktig karatetrener, han spør ofte barna om ett eller annet. Noen ganger svar noen barn og noen gangen svarer de feil.  Ikke rent sjelden ler noen av de andre barna. Det som imponerte meg med Sven, som karatetreneren heter, var at han var straks ute og korrigerte de barna som lo; «de er ingen ting å le av, det er bedre å svare og heller svare feil enn bare å stå der og aldri svare noen gang«. Dette syntes jeg var kjempe flott sagt og en flott korreksjon. Uten feil ingen fremgang.    

Etter at jeg ble far har jeg blitt mer bevist på viktigheten av å gi oppmuntring, selvtillit, inspirasjon og at mine barn skal lære seg takknemlighet. Slik at de er i stand til å oppdage sitt sanne potensial og bli den beste utgaven av seg selv, fremfor å bli en dårlig kopi av noen andre.

Hver enkelt av oss er født med spesielle kvaliteter og de spesifikke kvaliteter må pleies og ikke strømlinjeformer som dagens samfunn bidrar til.  Det er herlig å se hvor få begrensinger barn har. Dagens samfunn legger for lite vekt på individuell tilpasning og læring, dagens samfunn er som en stor fabrikklignende institusjon hvor vi alle kjøres gjennom det samme systemer for å bli mest mulig konforme.

Læring er en livslang prosess. Det finnes et engelsk uttrykk; «A person who graduated yesterday and stops studying today is uneducated tomorrow» Det slutter ikke når man forlater en skole eller et universitet som mange har for vane å tro. Det vil i fremtiden bli mer og mer behov for livslang læring, man blir aldri utlært.

Vi lærer av naturen, vi lære av hverandre, vi lærer av vanskelige opplevelser og fremfor alt, vi lærer av våre feil og gjennom det å feile. Som far og næringslivs leder har jeg brukt masse tid på å fortelle at det er helt ok å feile og å gjøre feil. En organisasjon eller et samfunn som verdsetter suksess og forakter feil er ikke en lærende organisasjon eller et samfunn. En organisasjon eller et samfunn der folk er redd for å gjøre feil, og er redd for å mislykkes skaper engstelse og feighet. I en slik organisasjon og et samfunn er det vanskelig å ta risiko og drive nyskaping.. En slik organisasjon og et samfunn bidrar til mest mulig konformitet hvor de fleste velger en godt opptråkket sti av trygghet og forutsigbarhet fremfor det å prøve noe nytt og feile. Dette bidrar igjen til manglende innovasjon og nyskapning.

De fleste av oss lever i dag under herredømme av såkalt selvbevissthet, noe som betyr at vi er besatt med fremgang. Uansett hvor vi er, er ikke godt nok. Vi ønsker alltid å flytte et annet sted og få til noe annet enn hva vi har fått til, heller enn å være stille og oppleve noe. Det motsatte av dette er åndelig bevissthet, og jeg snakker ikke om religion. Med det mener jeg, vi finner fortryllelse i hver handling vi gjør, snarere enn i bare resultatene av våre handlinger. Universet flyter i sykluser i stedet for å følge en sti av lineær fremgang. Åndelig bevissthet er ikke en religion, men en bevist være måte.

Livet er mer enn hva vi er i stand til å måle, analysere og kvantifisere. I åndelig bevissthet, det er en dans mellom hva vi vet og hva vi ikke vet.  

refleksjoner

En persons liv kan sammenlignes med et hus;

Et menneskes liv kan sammenlignes med et hus, det består av tre hovedelementer: En grunnmur, tak og vegger, og noe innredning. Grunnmuren symboliserer de grunnleggende verdier som aldri må røres uten at huset faller sammen.

Tak og vegger er viktige prinsipper som nok kan tilpasses noe etter hvert, men som i det store og det hele ikke kan være gjenstand for mer enn mindre tilpasninger.

Innredningen er de små elementer som må være preget av dynamikk og forandring, ellers vil det hele fort bli utdatert. Likevel er det innredningen som er mest i øyenfallende og det vi er mest opptatt av, grunnmuren ofrer de fleste av oss en sjelden tanke i dagens samfunn.

Noen refleksjoner av Rainer Haak;

”Når du går fremover veien din, speid da ikke bare etter det store, det som man ikke kan unngå å se:

fjellene

havet

skogen

vakre hus og

høye tårn.

Se ikke bare på det iøynefallende: soloppgangen og luftballongen. Jeg ønsker at du må ha evne til å Se det som de fleste overser. Jeg ønsker at du kunne se den uanselige blomsten ved veien, den morkne trestubben og firfirslen ved bekken. Og at du kunne se menneskene som sitter ved veikanten, triste, fortvilte og oppgitte. Jeg ønsker at det lille kunne bli stort for deg og at det ubetydelige kunne bli viktig.”

Dette er mine refleksjoner på å runde 40 år min gode Berulf.

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s