Ålesundregionen – Integrert og fragmentert?

Sitter og leser en spennende rapport om Ålesund regionen, en forskningsrapport utgitt av Møre Forsking bestilt fra Ålesund Kunnskapspark.

Vi ser er at dagens samfunn går mot en polarisering og sentralisering av makt og innflytelse. Med Meld. St. 14 (2014-2015) bedre kjent som «kommunereformen – nye oppgaver til større kommuner», ser vi det går mot en klar sentralisering av kommuner og regioner i Norge. Noe som også er nødvendig.

Med årets kommune- og fylkestingsvalg friskt i minne skjønner vi at det ikke blir så lett med de store kommunesammenslåingen som først tiltenkt. Resultatet av årets kommune- og fylkestingsvalg er en klar protest mot kommunereformen i sin helhet.  Endringer er ikke lett og de fleste av oss vil ikke ha endringer. Vi skjønner også fort at ikke alle vil «leke» sammen heller. Det kan vi jo bare se på Møre & Romsdals fylke med de ulike fogderistridene som finnes i fylket. Vi skjønner da fort at kommune sammenslåinger ikke blir enkelt. Vi har friskt i minne sykehusstriden og nå plasseringen av politimester embetet i fylket.

Jeg har derfor reflektert litt rundt dette og sist men ikke minst rapporten til Møre Forskning. Som tidligere nevnt så ser vi en klar polarisering og sentralisering av makt og innflytelse generelt i Norge. De fleste politiske beslutninger som i dag påvirker regionen som det henvises til i Møre Forskning tas i dag utenfor regionen. Det er derfor på tide at regionen selv ta styringen og sørge for utvikling og ikke venter på sentrale føringer og direktiv.

Ålesund trenger å ta en større rolle i utviklingen av regionen, regionen trenge et kaliber av typen Harald Tom Nesvik som kan fronte regionen. En må legge ned «Tuppen og Lillemor» leken om at man ikke vil leke med hverandre. En må ha fokus på hvordan man i felleskap kan skape og utvikle en bærekraftig nasjonal region på sikt. Region Ålesund trenger å bli hørt, sett og tatt med i alle næringspolitiske vurderinger regionalt og nasjonalt. Ser man også i nevnte rapport så trenger region Ålesund å få frem og skape større variasjon innen kulturlivet. Region Ålesund må kunne inneha kvalitet på alle aktuelle leve- og bokvaliteter som beskrives i Møre Forsknings rapport.

Noen korte refleksjoner en torsdagskveld.

Kilde:

http://www.moreforsk.no/publikasjoner/rapporter/samfunn/alesundregionen—integrert-og-fragmentert-/1075/2866/

Rapport 61 Ålesundregionen (5)

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s